Nemzeti Ünnep Gála

A Nemzeti Ünnep Gála című műsor a 2023 színházi évadunk Premier előadása

Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné nemzetünk újkori történelmének egyik legmeghatározóbb, viharos időszakát. Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc eseményei nemzeti hőstörténetté váltak, a magyarok egyéni szabadságjogaiért és kollektív önrendelkezésért vívott csaták pedig meg inkább megerősítették a nemzeti identitástudatot.

A történelem nagy eseményeinek, magyarságunk legjelentősebb időszakainak, sorsunk fordulatainak lenyomatát tükrözi népművészetünk és a népköltészetünk. Gondoljunk csak a Katona József Bánk bánjára, Kölcsey Himnuszára, amelyeket Erkel zenésített meg, vagy Vörösmarty Szózatára, melynek megzenésítése Egressy Béni nevéhez fűződik, Bartók Béla és Liszt Ferenc hazafias hangvételű szimfonikus költeményeire vagy Kodály műveire. Ne felejtsük megemlíteni a Kossuth nótákat sem, a klasszikus értelemben vett folklórt, ahol az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharccal kapcsolatos anyag a leggazdagabb.

 

Nemzeti Ünnep Gála című előadásunk a kor ismert zenéiből, darabjaiból összeállított válogatás, amelyeket lovas jelenetekkel, bemutatókkal színesítünk. Műsorunkkal megemlékezünk és fejet hajtunk az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hősei előtt.

Sign Up For Our Newsletter

Get weekly email containing tips about newest event

Zero Spam. You Can Unsubscribe Anytime