Rólunk

Helyszín

Üdvözöljük a Magyar Lovas Színház Komárom weboldalán! Örömmel fogadjuk Önt egyedi és különleges színházi élményünkben. Biztosítjuk Önöket , hogy kényelmükről gondoskodunk. Az illemhelyek kényelmesen hozzáférhetőek, hogy a látogatók zavartalanul élvezhessék az előadást.

Ha éhség gyötörné, ne aggódjon! Büfénkből megvásárolhat üdítőket, friss pékárukat és alkoholos italokat is. Mindent megtalálnak, amire csak szükségük lehet a teljes színházi élményhez.

Ülőhelyeinket érkezési sorrendben foglalhatják el, nincs számozás, így mindenki számára egyenlő esélyt biztosítunk a legjobb kilátásra. Kérjük, érkezzenek párnával is, hogy még kényelmesebben élvezhessék az előadást. Ne felejtsék el az aktuális időjárásnak megfelelő öltözetet sem, mivel belső terünkben nincs fűtés.

 

Previous slide
Next slide

A Magyar Lovas Színház Komárom egyedülállóan büszkélkedhet saját épülettel, lóállománnyal és állandó társulattal. Mi egy új műfajt teremtettünk a színháztörténetben, és büszkén mutatjuk be Önöknek ezt az egyedülálló és feledhetetlen élményt. Köszönjük, hogy velünk tartanak, és reméljük, hogy emlékezetes színházi élményekkel gazdagodnak nálunk.

Bemutatkozás

A Magyar Lovas Színház Komárom mára Magyarország, sőt talán a világ egyetlen olyan kőszínháza, mely saját épülettel, lóállománnyal és állandó társulattal rendelkezik és lovas színházként működik, új műfajt teremtve ezzel a színháztörténet írás számára. A mai lovas színházig hosszú út vezetett. Tizenöt évvel ezelőtt a Komáromban található történelmi múltú és eredeti állapotában teljesen felújított huszárlovarda adott otthont az első Lóshow című bemutatónak,amit Márkos Attila a színház alapítója, egyben az épület tulajdonosa valósított meg. Az ország legismertebb lovasait hívta meg, akik valamilyen különlegesnek nevezhető produkcióikkal szerepeltek már különböző helyeken bemutatók alkalmával. Voltak köztük csikósok, díjlovasok, hagyományőrzők, kaszkadőrök vagy olyan énekes színészek, akikről köztudomású volt, hogy lovagolnak szabadidejükben. Ezeket a produkciókat szerkesztett formában sok zenével és humorral és különböző kreatív ötletekkel csokorba szedve megszülethetett az első előadás a komáromi lovarda falai között Lóshow címmel.

Az előadás rendkívüli sikere valamint a nagy érdeklődés indította útjára a komáromi lovas színházat. Ezután szövetkezve egy amatőr színház utazó társulatával került bemutatásra, akkor még elég kezdetleges technikai háttérrel a János Vitéz című daljáték. Ebben az előadásban oroszlánrészt vállat a Komáromban működő Nemzeti Lovas Őrség lovas csapata, akiknek vezetője szintén Márkos Attila volt. A siker ekkor sem maradhatott el, hiszen az újdonság varázsa és az ilyen jellegű előadások teljes hiánya, valamint az erőn felüli marketing tevékenység meghozta gyümölcsét és szinte beszippantotta a nézőket a színházba. Ekkor indulhatott meg a fejlődés. Márkos jó érzékkel ragadta meg a lehetőséget és ettől a társulattól szinte az összes kész produkciót megvásárolva, azt lovasokkal és fogatokkal jó érzékkel keverve létrehozta a lovas színházat Komáromban. A jegybevételből és különböző támogatásokból folyamatos fejlesztés történt, megépülhetett a lelátó rendszer, új monumentális díszletek készülhettek és elkezdődhettek a valódi színház technikai beruházások. Ekkor a lovas színház már saját produkciókat hozhatott létre, mint Az utolsó betyár. A hét vezér, A fej nélküli lovas, Kincsem, Háry János, a Lóvátett Lovasok stb..

A folyamatos fejlődés megállíthatatlan volt. A komáromi lovas színház előadásai és rendszeres nagyszabásúnak nevezhető reklámkampányok felkeltették a közmédia érdeklődését,ezért a televízió a nagyobb előadásokat rendszeresen rögzítette és műsorára tűzte. Komárom egyik legnagyobb turisztikai vonzereje lett a lovas színház. Köszönhető volt ez Márkos stratégiai döntésének , hogy a Magyar Lovas Színház Komáromban van és onnan sehova nem utazik, aki a színház előadásait szeretné látni annak Komáromba kell jönnie.

Ennek egyszerű az oka, ez a műfaj nem könnyű, mégpedig a legnagyobb nehézséget maguk a lovak okozzák, hiszen a szállításuk nagyon körülményes és költséges, az elhelyezésüket is biztosítani kell. Valamint ha egy külső helyszínhez kell őket hozzászoktatni több hetes próbára lenne szükség ahhoz, hogy biztonságos és minőségi előadás születhessen. Ehhez kapcsolódna még, a takarmányozás , a díszletek és egyéb technikai eszközök szállítása, valamint építése és bontása. Ez semmilyen körülmény között nem lehet rentábilis. Vagyis minden kényszer megoldás, mint például helyi amatőr lovasok bevonása csak a minőség és a művészi hatás rovására történhetne meg, ami gyengítené az előadást. A Magyar Lovas Színház nem vállalhat kompromisszumot, mert ami számunkra a legfontosabb a néző és hiteles előadás, valamint a maximális művészi érték. Lovaink és lovasaink az elmúlt tizenöt évben egy valódi szakmailag és emberileg is kiváló és összetartó egységgé kovácsolódott.

 

A lovak megszokták a színházi légkört és ők is valóban színésszé váltak, tudják a szerepeket,otthon érzik magukat a színházban.

Mára összeállt egy igazi minőségi csapat és a komáromi lovas színház napjainkra valóban profi színházzá vált, ami saját társulattal rendelkezik.

Továbbra is évente csak 12 előadást tervezünk és tartunk repertoáron, mert úgy gondoljuk, hogy komoly felkészítő munka nélkül nem lehet a kitűzött célokat elérni. Egy igazi lovas színháznak otthonra , társulatra van szüksége és kiválóan idomított lovakra és magas szintű háttér rendszerre. Tudtuk meg Márkos Attilától. Aki nem hiszi, járjon utána és látogasson el Komáromba a Magyar Lovas Színházba!

…mert lovas színház csak egy van!

Főbb szerepekben, Bucsi Annamária, Sipos Imre, Ágoston Máté, Kiss Zsolt, Deák Fruzsina, Cselepák Balázs, Csordás Ákos, Sándor Dávid/ Bródy Norbert, Kassai Lajos, Hamza Viktória, Somogyi Győző kopjásai, Honvéd hagyományőrzők Udovecz Győrgy, Mogyoródi huszár bandérium. Lovas tornász Eu bajnokok, Kaszkadőrök, továbbá a lovas színház tánckara és lovasai.

Főbb szerepekben, Bucsi Annamária, Sipos Imre, Ágoston Máté, Kiss Zsolt, Deák Fruzsina, Cselepák Balázs, Csordás Ákos, Sándor Dávid/ Bródy Norbert, Kassai Lajos, Hamza Viktória, Somogyi Győző kopjásai, Honvéd hagyományőrzők Udovecz Győrgy, Mogyoródi huszár bandérium. Lovas tornász Eu bajnokok, Kaszkadőrök, továbbá a lovas színház tánckara és lovasai.

2021

Lóháton Szabadon

Lányok a ló hátán

Idővágta című előadásunk egyik jelenetében Voltizs bemutatót láthattak nézőink. A voltizs, más néven lovastorna a lovaglás és az akrobatikus torna ötvözete, amely már már művészien fejezi ki a lovon végzett tornagyakorlatok könnyedségét.

0

2021

A Háborús Lovak Története

A katonalovak emlékére próza

Az Idővágta 2021. éves színházi évad premier előadása volt. A történet szorosan kapcsolódik Komárom városához, hiszen itt található az Európában egyedülálló különleges kőoszlop, ami a háborúban elesett emberek és katonalovak emlékét őrzi. Az Idővágta kalandozás a történelem során, mellőzve a kronológiai sorrendet, ahol az idő összekeveredik, de mindig megjelenik benne a ló és az ember közös sorsa.

0
szereplő

2019

Lovas Színház Jubileum

Nélküled 15 éves gála

15 éves gála előadásunk nagyon fontos szerepet játszott a színházunk életében. Mára közel 20 éves a Magyar Lovas Színház Komárom! A gálaelőadás nagyszabású műsor volt, egy rendkívül sokszereplős előadást láthattak Nézőink, monumentális díszletekkel és természetesen rengeteg lóval.

0
év

2015

Kaland a Honfoglalás Idején

Ó Magyar Imádság

A Magyar Lovas Színház Komárom 2015. évben bemutatott darabja volt a Hét vezér című magyar szimfónikus- és folk rockopera. Nagyon kevés fennmaradt hiteles forrás van a honfoglalás korából, ezért a szerzők egy kerettörténettel adták meg a darab alapját.

0
vezér

2014

Lovas Előadás István Királyról

Nap fénye világosságot

Az István, a király című darabot 2014.-ben láthatták Kedves Nézőink a Magyar Lovas Színház Komárom előadásában. A nagy sikerű előadást lovas jelenetekkel kiegészítve igyekeztünk még valóságosabban átadni.

0

2010

Lovakkal Megidézett Trója

Ahol a problémák elkezdődnek

Trója címú nagysikerű előadásunk a komáromi Igmándi erőd falai között megrendezett nagyszabású előadásunk volt. A három napig játszott darabot közel húszezren nézték meg.

0
néző

2005

A Lovarda Múltja és Jövője

Lovasőr karüsszel

A Lovarda épülete kezdetben katonai létesítményként üzemelt. A háborúkat követő hányattatott évtizedek után felújítások és kisebb átalakításokat végeztek az építményen, amely innentől polgári célokat szolgált. A Nemzeti Lovas Őrség országos kiképzési központjaként, sportlétesítményként használták.

0
éves épület

Sign Up For Our Newsletter

Get weekly email containing tips about newest event

Zero Spam. You Can Unsubscribe Anytime